Rodzaje ekspresów do kawy, ich zalety i wady

utworzone przez | 11 grudnia 2016 | 6 Komentarze

Niedawno poruszałam już ten temat. Biorąc jednak pod uwagę, że podeszłam do niego, jakby to powiedzieć, niezbyt profesjonalnie (pamiętacie mój test osobowości?) 😉 , postanowiłam tym razem się poprawić. Przygotowałam porównanie różnych ekspresów do kawy, ale tym razem już na serio 🙂 .

Ekspres ciśnieniowy kolbowy (manualny):

Charakteryzuje go kolba, na końcu której znajduje się sitko. Aby przygotować kawę, musimy ją najpierw zmielić, następnie wsypać do sitka, delikatnie ubić i umieścić w ekspresie, który zaparzy ją pod ciśnieniem.

Dla kogo? Czytałam gdzieś, że tego typu ekspresy są dla osób, które dbają o rytuał parzenia kawy. Czyli na pewno nie dla mnie. Bo są to ekspresy dla smakoszy, którzy mają czas nie tylko na delektowanie się kawą, ale także samym jej przygotowywaniem. Choć oczywiście samej obsługi można się szybko nauczyć, taki ekspres może być zatem alternatywą dla kapsułkowego w przypadku małej kuchni.

Ekspres automatyczny ciśnieniowy:

To prawdziwa maszyna, zarówno w sensie funkcjonalności jak i gabarytów. Jak wskazuje nazwa, przygotowuje nam kawę od A (zmielenia) do Z (podgrzania filiżanki) prawie bez naszego udziału.

Dla kogo? Ja już wiem, że na pewno dla mnie ;). A poza mną odpowiedni dla osób, którym zależy na smacznych kawach mlecznych, przygotowywanych szybko i bezproblemowo. Trzeba jednak liczyć się z początkowym większym wydatkiem na sam ekspres.

 

 

Ekspres na kapsułki:

Są tak intensywnie promowane, że chyba wszyscy wiedzą, na czym polega ich użycie. Jest banalnie proste, ponieważ do zrobienia kawy używamy kapsułek ze szczelnie zamkniętą w nich mieloną kawą.

Dla kogo? Moim zdaniem jest idealny do małego biura, kilku mało wybrednych kawoszy może się złożyć na niedrogi ekspres, a każdy z nich kupuje własne kapsułki w zależności od preferencji. Największa zaleta tego układu – nie ma problemu z czyszczeniem, zawsze to mniej powodów do biurowych sprzeczek 😉 . Oczywiście sprawdzi się też w małym mieszkaniu, w którym kawę pije się raczej okazjonalnie i w biegu.

Ekspres przelewowy:

Inny od wyżej omawianych, ponieważ kawa nie jest zaparzana pod ciśnieniem. Gorąca woda jest przelewana (stąd nazwa) przez filtr, do którego wsypaliśmy zmieloną kawę, prosto do dzbanka będącego elementem ekspresu.

Dla kogo: dla rodzin, w których pije się klasyczną czarną kawę w dużych ilościach, a łatwość jej przygotowania jest ważniejsza niż smak.

 


Mam nadzieję, że choć w jakimś stopniu pomogłam Wam znaleźć kierunek dalszych poszukiwań idealnej maszyny do kawy 🙂 Ja do tematu na pewno niedługo wrócę!

Przeczytajcie inne moje artykuły na temat ekspresów do kawy.

Dziękuję, że wpadłeś. Podobało Ci się?

Mam nadzieję, że mój artykuł okazał się przydatny i pomogłam Ci w dokonaniu jak najlepszego wyboru sprzętu AGD. Jeśli tak, będzie mi miło, gdy postawisz mi wirtualną kawę na stronie buycoffee.to/dociekliwa 🙂 Uwielbiam kawę, co pewnie wiesz z moich artykułów o ekspresach 😉
Z góry dziękuję!
Ola

Postaw mi kawę na buycoffee.to

6 komentarzy

  1. Domowy barista

    Podobno z kolbowego jest najlepsza kawa ale tylko wówczas gdy się samodzielnie zmieli kawę w ręcznym młynku (nie elektrycznym bo podobno jakoś przepala kawę). Potwierdzi ktoś tą tezę? Bo nie wiem czy inwestować w ręczny młynek. A na pewno nie jest zbyt smaczna jak kupujemy mieloną kawę popularnych tanich marek. Polecam jak już szukać grubo zmielonej.

    Odpowiedz
    • Dociekliwa

      Zasada jest taka, że do ekspresów ciśnieniowych (kolbowego i automatycznego) kawa powinna być drobno zmielona, a do ekspresu przelewowego – grubo. I na pewno dużo lepiej dla jakości kawy jest mielić ją bezpośrednio przed zaparzeniem. Czy rodzaj młynka ma znaczenie – nie mam pojęcia, ale ja osobiście bym się już nie bawiła w mielenie ręczne, bo by mi się nie chciało 😉 Sama mam ekspres automatyczny, który sam mieli.

      Odpowiedz
    • loupgarou

      Można zmielić w elektrycznym, ale to trochę bardziej skomplikowane niż w żarnowym. Co do ekspresu kolbowego, jeśli zależy nam na walorach smakowych kawy to nie ma lepszego. Sama kawa to nie wszystko, ale z odpowiednim doświadczeniem i wprawą wyczarujesz lepsze espresso z kolbowego o ciśnieniu 3 bar niż z najlepszego domowego automatu. I nie jest to takie trudne jak niektórzy straszą 🙂

      Odpowiedz
  2. tikazon

    Myślę o ciśnieniowym, ale nie pijamy za dużo kawy i obawiam się, że może nie być to opłacalne rozwiązanie. Jaką różnicę robi grubość zmielenia kawy?

    Odpowiedz
  3. Anita

    Obecnie mamy na rynku ekspresy przelewowe z wbudowanym młynkiem i regulacją mielenia co jest ich ogromną zaletą. Jeśli do tego użyjemy dobrego ziarna to otrzymamy naprawdę pyszną kawę.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czytaj o mnie…